Maassluis maakt als stad een substantiële duurzaamheidswinst

Programma duurzaamheid

In 2017 is de vernieuwde visie Duurzaamheid vastgesteld door de gemeenteraad. Hierbij zijn tevens meer mogelijkheden gecreëerd voor de uitvoering van het duurzaamheidsprogramma.

Gebouwde omgeving

Eigen gebouwen

Binnen de eigen organisatie is een Energie Actieteam opgezet om zo het energieverbruik in kaart te brengen en waar mogelijk energiebesparingsmaatregelen te treffen. Een voorbeeld hiervan is de gefaseerde overstap naar LEDverlichting.

Bewoners, scholen, verenigingen en bedrijven

De gemeente heeft in 2017 verschillende activiteiten georganiseerd voor deze groepen. De gemeente is met individuele scholen aan de slag en in gesprek over energiebesparing en energieopwekking. De dag van de duurzaamheid was gericht op al deze groepen door ze te betrekken bij de activiteiten en te vragen om input.

Bodem

Voor verschillende locaties is gekeken naar de bodemkwaliteit in relatie tot de (her)ontwikkelingen in de openbare ruimte. Hoe kan de gemeente Maassluis zo duurzaam mogelijk de ontwikkelingen stimuleren maar ook de stad leefbaar houden in de toekomst? In samenwerking met de bewoners van Maassluis zijn in 2017 de mogelijkheden verkend om een bestaande geluidswal op te hogen en eventueel te verlengen. De verwachting is dat in 2018 gestart kan worden met de realisatie.

Geluid

In 2017 is het actieplan geluid vastgesteld. Direct resultaat hiervan is dat de centrumroute nu al gedeeltelijk wordt voorzien van stille klinkers. Er is periodiek overleg tussen inwoners van Maassluis die overlast ervaren van de A20 en de gemeente. Er is gezamenlijk gekeken naar de mogelijkheden om de bestaande geluidswal langs de A20 uit te breiden.

Advisering projecten, bestemmingsplannen en ontwikkelingen

Voor de bestemmingsplannen is er een milieutoets uitgevoerd. Ook bij initiatieven wordt er gekeken welke mogelijkheden er zijn om de ontwikkeling te stimuleren c.q. te bevorderen. Projecten waaraan gewerkt wordt betreffen de Kade, Koningshoek, Sluispolder, Wilgenrijk en de voorgenomen gaswinning in Midden Delfland.

Netwerk Duurzaam Maassluis

De gemeente heeft in 2017 diverse bijeenkomsten georganiseerd voor het netwerk Duurzaam Maassluis in de bibliotheek.

Verbindingen

De betrokken partijen zoals Hoogheemraadschap van Delfland en omliggende gemeenten zijn druk doende met het meer op elkaar afstemmen van water, riolering en groen thema's. We krijgen steeds meer te maken met piekbuien, hittestress, wateroverlast en droogte. We kunnen dat niet alleen oplossen vanuit één gemeente en werken in netwerkverbanden met het NAD, OAS en CoP (community of practise van Klimaatadaptatie). Een klimaatbestendige stad is toekomstgericht. De schoolpleinen en sportvelden doen mee om een betere drainage te regelen en de inrichting van een verhard plein met groen en robuuste speelelementen daarvoor in de plaats terug te brengen. Leuke voorbeelden zijn basisschool de Groene Hoek en de Regenboog.